معصومه آقاپور علیشاهی، نماینده سابق مجلس و کارشناس مسائل اقتصادی درباره جنبه حمایتی دولت از مردم در خصوص بهینه سازی پرداخت یارانه ها به خبرنگار ایبِنا گفت: مابعدالتفاوت ارز ۴۲۰۰ تومانی باید به تولید کننده و مصرف کننده با هم تخصیص پیدا کند تا با این روش هزینه ها برای هر دو طیف کاهش یابد.
وی درباره شیوه کاهش هزینه ها ابراز کرد: بهتر آن است تا دهک های یک تا سه که براساس قانون در محرومیتی مطلق به سر می برند و نمی توانند کالاهای اساسی را تامین کنند، یارانه تخصیص پیدا کند و یارانه دهک سه تا نه در قالب تسهیلات به تولیدکنندگان داده شود و برای تولید کننده برفرض مزایایی مانند صفر شدن مالیات برارزش افزوده یا پرداخت هزینه برق و گاز به شکل نیم بها یا کاهش فلان مقدار درصد از رقم نهایی کالا مورد توجه قرار گیرد.
این نماینده سابق مجلس شورای اسلامی در این رابطه افزود: با این کار هم نقدینگی در جامعه افزایش پیدا نخواهد کرد زیرا افزایش نقدینگی کشور را به سمت تورم می کشاند، تورم هم باعث کاهش مصرف خواهد شد که در نهایت با بیکاری همراه می شود و هم اینکه بر ارزش ریالی کالاها خیلی افزوده نخواهد شد. رئیس مجلس هم در این خصوص تاکید کرد که قیمت شهریور ۱۴۰۰ باید مدنظر قرار گیرد، با این شیوه حداقل امکان نزدیک شدن به آن قیمت ها محتمل می شود. در غیر اینصورت سیاست فوق با روند در پیش گرفته شده افزایش حجم نقدینگی و مشکلات خاص نظارتی را به دنبال می آورد.
کارشناس مسائل اقتصادی درباره اینکه دولت چاره ای غیر از بهینه سازی پرداخت یارانه ها داشت یا خیر، بیان کرد: سیاست بهینه سازی پرداخت یارانه ها در بلند مدت شرایط خوبی را برای کشور رقم می زند، اما برای کوتاه مدت حتما حمایت از مصرف و تولید هر دو با هم باید صورت گیرد. چنانچه رفتاری غیر از این مورد توجه قرار گیرد، هر طرف که رها شود، طرف دیگر متضرر خواهد شد. به این معنا؛ توجه صرف به تولید کننده سبب خواهد شد به دهک یک تا سه آسیب وارد شود و چنانچه تنها مصرف کننده مدنظر باشد، دو ماه پس از آن با موج بیکاری روبرو خواهیم شد.
آقاپور علیشاهی دراین رابطه اضافه کرد: ارز ۴۲۰۰ تومانی درنهایت ساماندهی می شد، اما کلمه قاچاق از هر طرف چه از ابتدا و چه انتها خوانده شود، در هر صورت قاچاق است، چنانچه راه حل آن به درستی در دستور کار قرار نگیرد تمام این تلاش ها بی نتیجه باقی خواهد ماند.